Acasă > Știri > România, cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE

România, cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE

România a înregistrat în iunie 2017 cea mai mare creștere a volumului de retail dintre toate țările Uniunii Europene, comparativ cu luna iunie a anului trecut, potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene.

Creșterea volumului de retail în România în perioada indicată a fost de 7,8% (ajustată sezonier), țara noastră fiind urmată în topul țărilor cu cea mai bună performanță de Lituania și Ungaria, cu creșteri de 7,2%, respectiv 6,1%. La polul opus, cele mai mari scăderi ale volumului de retail din zona UE au fost raportate în Malta(-1,5%), Austria (-1,4) și Estonia (-1,2%).

Per total, în zona Uniunii Europene, vânzările cu amănuntul au înregistrat un avans de 1,9% în luna iunie față de aceeași perioadă a anului trecut, iar la nivelul zonei euro, creșterea a fost de 1,2%, susținută în principal de vânzarile de alimente, băuturi și tutun (care au raportat un plus de 1,7%) .

În ritm lunar, România a avut o scădere de 0,2% a comerțului cu amănuntul din UE în luna iunie, comparativ cu luna mai. Cele mai mari creșteri au fost raportate în Germania (1,2%), urmată de Spania și Polonia (0,7%), iar cele mai mari scăderi, de peste 2%, au fost înregistrate în Suedia și Finlanda. La nivelul Uniunii Europene, comerțul cu amănuntul a stagnat în iunie, în timp ce, în zona euro, a fost înregistrat un avans de 0,3%.

Volumul comerțului cu amănuntul este măsurat prin evoluția cifrei de afaceri în comerțul de retail, ajustată în funcție de evoluția prețurilor și efectele sezoniere.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content