Acasă > Știri > Ministerul Agriculturii vrea să limiteze importurile de usturoi

Ministerul Agriculturii vrea să limiteze importurile de usturoi

Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a așezat pentru prima oară la masa de discuții producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, „care a pierdut tot mai mult teren din cauza importului masiv din țări terțe”.

Potrivit datelor Eurostat, România a importat în 2016 usturoi de 14,5 milioane de euro, în special din Olanda, Ungaria și Cehia.

În România, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafețe fiind mici și foarte mici, exploatate de ferme de familie și mici fermieri.

În cadrul discuțiilor, la care au participat principalii producători de usturoi din zonele consacrate Copălău – județul Botoșani, Teleorman, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș și reprezentanți ai marilor importatori din România, au fost dezbătute aspecte precum costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare.

„Pe de altă parte, a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată”, se arată într-un comunicat MADR.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content