Acasă > Știri > Marile rețele trag un semnal de alarmă: apar blocaje în aprovizionarea cu fructe și legume

Marile rețele trag un semnal de alarmă: apar blocaje în aprovizionarea cu fructe și legume

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) trage un semnal de alarmă cu privire la riscul apariției unor blocaje în aprovizionarea cu legume și fructe proaspete, din cauza modului în care se desfășoară controalele ANAF la importatorii de profil. Într-un comunicat transmis pe 12 aprilie a.c., marii retaileri spun că operațiunile lor sunt afectate de faptul că există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară.

“Ca urmare a începerii operațiunii ,,Demetra”, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor și fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociația AMRCR își afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situația cu maximă implicare și promptitudine. Facem un apel la autorități să țină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară. Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât și comercianții”, au declarat reprezentanții Asociației.

ANAF a anunțat demararea operațiunii ,,Demetra” pe 11 aprilie 2019, operațiune ce constă în verificarea, la nivel național, a circuitelor de comercializare a legumelor și fructelor. Inspectorii vor fi cu ochii pe achizițiile intracomunitare, pe importuri, pe transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și pe rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse. Sunt verificate amănunțit toate etapele procesului de comercializare a legumelor și fructelor, până la vânzarea către consumatorul final. Inspectorii ANAF verifică actele de proveniență și de însoțire a produselor, corespondența cu realitatea a facturilor, cât și chitanțele și bonurile fiscale.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content