Acasă > Știri > Industria alimentară și a băuturilor, în top 10 sectoare insolvente în 2017

Industria alimentară și a băuturilor, în top 10 sectoare insolvente în 2017

Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolvență, în creștere cu 3% față de 2016. În ciuda minimului din ultimii 15 ani, România raportează un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, de aproape două ori peste media din Europa Centrală și de Est. În clasamentul primelor 10 sectoare insolvente se află și industria alimentară și a băuturilor, arată Studiul insolvențelor România 2018 realizat de Coface.

Astfel, industria alimentară și a băuturilor se regăsește pe poziția a șasea în top 10 sectoare insolvente în 2017, cu 35 de insolvențe raportat la 1.000 de firme active. Cele mai importante greșeli comise, în general, de firmele insolvente sunt finanțarea deficitară a investițiilor, politica agresivă a dividendelor și investiții ineficiente.

Pe de altă parte, 2017 a înregistrat o creștere semnificativă a companiilor nou înființate, în condițiile în care numărul SRL-urilor înmatriculate este de aproape 100.000, revenind la nivelul din 2008, înainte de impactul crizei financiare globale la nivel local.
Evoluția înmatriculărilor în funcție de sectorul de activitate diferă semnificativ de la o industrie la alta. Cele mai mari creșteri din această perspectivă sunt în industria prelucrătoare (+122%), activități de spectacole, culturale și recreative (+73%) și alte activități și servicii (+60%).

În schimb, comerțul și intermedierea financiară sunt singurele sectoare care au o scădere a companiilor nou înmatriculate, cu -10% (la doar 29.555) și -22% (la 1.455). 

“Din perspectiva cadrului general al afacerilor în România, nu găsesc o explicație care să justifice creșterea numărului de companii în 2017, pentru că salariul mediu în sectorul privat a crescut cu aproape 15%, cadrul fiscal și juridic au fost instabile, costul finanțării a crescut la finalul anului, investițiile publice au scăzut la jumătate față de anul anterior, în timp ce investițiile străine au stagnat în sectoarele cheie. Singura explicație în cazul creșterii cu 32% a numărului de companii nou înființate este efectul de bază. Mediul de afaceri local a pierdut aproximativ un milion de companii în ultimii 10 ani, înregistrând un număr de firme care și-au întrerupt activitatea de patru ori mai mare, comparativ cu media regională. La fiecare companie nou înființată în 2008 - 2016, 2,2 companii și-au întrerupt activitatea. România a ajuns să aibă doar 23 de firme la 1.000 de locuitori, cel mai scăzut nivel din UE după Serbia, care are 19 firme la fiecare 1.000 de locuitori. În momentul de față, mediul de afaceri local este embrionar, deoarece jumătate dintre companiile active sunt înființate după 2009 și nu au trecut prin tumultul crizei financiare. Acest proces al regenerării distructive a lăsat un gol imens în mediul de afaceri, care acum poate fi preluat de companiile nou înființate, în condițiile în care nivelul foarte ridicat al creșterii economice și costul de finanțare în continuare scăzut creează oportunități interesante în acest moment”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface România.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content