Acasă > Știri > Fostul proprietar Profi achiziționează o rețea de magazine din Croația

Fostul proprietar Profi achiziționează o rețea de magazine din Croația

Polish Enterprise Fund VIII, fond de private equity administrat de Enterprise Investors, a semnat un acord pentru achiziționarea a 100% din acțiunile Studenac, o rețea de magazine alimentare de proximitate din regiunea de sud a Croației, Dalmația. Valoarea tranzacției nu a fost făcută public și este condiționată de obținerea aprobărilor antimonopol.

Studenac este o afacere de familie fondată în anii ’90 de antreprenorul local Josip Milavić. Compania a început ca vânzător en-gros, adăugând în timp și vânzări cu amănuntul. În prezent, linia dominantă de business este activitatea de retail alimentar, care reprezintă cel puțin 95% din vânzări. La sfârșitul anului 2017 Studenac administra 384 de magazine, cu o suprafață medie de vânzare de 120 m2. Majoritatea magazinelor sunt localizate pe linia de coastă și pe insule, iar restul sunt în vecinătatea sau în interiorul marilor orașe ca Dubrovnik și Split. În ultimii trei ani au fost adăugate la rețea 60 de noi magazine. În 2017 veniturile au depășit 200 milioane euro. Compania are în prezent peste 2.600 de angajați.

“În ultimii ani, piața comerțului alimentar din Croația s-a bucurat de o creștere sănătoasă, rezultată din creșterea veniturilor consumatorilor, dar și din creșterea rapidă a numărului de turiști. În același timp, peisajul retailului alimentar al țării va evolua către formatele moderne de comerț. Credem că Studenac va continua să beneficieze de tendința favorabilă macroeconomică, de un turism puternic, dar și de preferința consumatorilor de a face cumpărături aproape de casă sau de slujbă. Pe parcursul investiției noastre intenționăm să accelerăm dezvoltarea rețelei, să participăm la consolidarea pieței și să creștem performanța magazinelor existente”, a declarat Michał Kędzia, partenerul Enterprise Investors care a coordonat această investiție.

La finalul anului trecut, fondul de investiții polonez Enterprise Investors, prezent și în România, a cumpărat integral retailerul independent CBA din Slovacia, iar în noiembrie 2016 a fost semnat un acord de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food către fondul de investiții Mid Europa Partners, valoarea acțiunilor vândute fiind de 533 de milioane de euro.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde euro în 141 de companii din diverse sectoare și au vândut 127 de companii realizând încasări brute de 3,7 miliarde euro.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content