Acasă > Știri > Contrabanda cu țigarete, în creștere puternică în iulie

Contrabanda cu țigarete, în creștere puternică în iulie

Piața neagră a țigaretelor a crescut în iulie la 18,2% din totalul consumului (cu 2,1 p.p. mai mult față de mai 2018). Este cel mai ridicat nivel al contrabandei din acest an, depășind media din 2017, de 16%, arată studiul NovelResearch.

Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 39,5%, deși comerțul ilicit cu țigarete pare să fi luat cu asalt partea de vest a țării. Cea mai importantă creștere se înregistrează în nord-vest, de 14,7 p.p., până la 29,4%, regiunea ajungând, astfel, la un nivel record în ultimii trei ani. În plus, comerțul ilegal crește cu 6,2 p.p. până la 26,9% și în regiunea sud-vest. Din punctul de vedere al provenienței, „cheapwhites” continuă să fie principala sursă, cu 63,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă.

La începutul lunii august, poliţiştii de frontieră români şi bulgari au descoperit peste 82.300 pachete cu țigarete, ascunse într-un camion cu haine. În aceeași perioadă, polițiștii din ITPF Sighetu Marmației, au efectuat 51 percheziții la locuințele unor persoane care fac parte dintr-un grup infracțional axat pe contrabandă cu țigarete. Tot ei au capturat 21.000 de pachete de țigarete în iulie și 54.950 pachete în iunie. În iulie, polițiștii STPF Mehedinți au destructurat o importantă rețea de contrabandă cu produse accizabile, iar în iunie, Polițiștii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit 7.000 de ţigarete, care au fost trecute peste graniță cu drona.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum și mai multe schimbări legislative: pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content