Acasă > Articole > Tranzacție gigant în distribuție: Orbico Group preia Interbrands

Tranzacție gigant în distribuție: Orbico Group preia Interbrands

Branko Roglic owner Orbico

Grupul Orbico, unul dintre cei mai mari distribuitori de bunuri de larg consum din Europa Centrală și de Est, a semnat un acord de preluare a companiei Interbrands Marketing & Distribution. Tranzacția propulsează Orbico România pe a doua poziție în topul distribuitorilor locali din sectorul FMCG, după grupul Aquila.

 

Grupul Orbico, deținut de omul de afaceri Branko Roglić (Foto), are rulaje anuale de circa 2 miliarde de euro și este lider de piață în sectorul distribuției FMCG din Croația. În România, acesta operează din anul 1996 și distribuie branduri precum Tchibo, Pringles, Kellogg’s sau Rio Mare. Cele mai recente raportări financiare ale sale indică o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de euro (90 de milioane de lei) și o pierdere de circa 2 mil. euro pe 2017 pentru firma Orbico SRL.

Pe de altă parte, Interbrands Marketing & Distribution Romania, parte a holdingului libanez Sarkis Group deținut de familia Sarkis, a înregistrat venituri de aproape 10 ori mai mari (afaceri de 187 mil. euro, în creștere cu circa 10% față de anul precedent, și un profit net de 5 mil. euro). Printre partenerii Interbrands se numără câțiva coloși din piața FMCG, precum P&G, BAT sau Philip Morris.

În noiembrie 2016, Interbrands a finalizat preluarea distribuitorului de medicamente Europharm, cu vânzări de aproape 200 mil. euro. Divizia farma ar putea fi însă în afara tranzacției cu Orbico.

Reprezentanții Interbrands și nici cei ai Orbico România nu au transmis revistei Progresiv informații pe acest subiect.
Pentru a putea fi finalizată, preluarea are nevoie de acordul Consiliului Concurenței.

Tranzacție cu Heineken de 23 mil. euro în Polonia

Orbico nu este la prima achiziție în regiune. În 2017, acesta a cumpărat compania de distribuție Everet din Slovenia, tranzacție cu o miză importantă în categoriile de produse cosmetice. În 2016, grupul croat a achiziționat de la Heineken 80% din distribuitorul polonez de bere Distribev Holding, cu afaceri de circa 500 de milioane de euro, valoarea tranzacției fiind de 23 de milioane de euro – conform raportărilor financiare ale Heineken. Suma a fost acoperită parțial de un împrumut contractat de Orbico Group de la BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare).

(Sursa foto: European-business.com)
 


Citește și

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content