Acasă > Articole > SIAL 2018, din nou trendsetter pentru industria alimentară

SIAL 2018, din nou trendsetter pentru industria alimentară

Mai pretențios, mai bine informat și mai puternic – așa definește SIAL 2018 consumatorul de azi, care se uită mai puțin la prețul plătit pentru alimente și pune un accent mai mare pe trei tendințe care vor revoluționa industria în următorii ani: gust, autenticitate și valoare. Pentru România, evenimentul s-a dovedit de succes, atât prin prisma organizării coezive sub pavilion național, cât și prin câștigarea medaliei de aur la una din competițiile importante ce a avut loc la târg. 

În ceea ce privește principalele tendințe prezentate la SIAL 2018 – cel mai important eveniment internațional al industriei alimentare de anul acesta, specialiștii companiilor de cercetare Kantar TNS și XTC World Innovation au identificat trei direcții principale către care se îndreaptă preferințele consumatorilor, atât în retail, cât și în HoReCa: gustul, care revine în forță în obiceiurile de consum, era alimentelor autentice și regăsirea adevăratei valori a acestora.

Gustul, înainte de toate

Potrivit celui mai nou studiu Kantar TNS, 66% dintre consumatori, la nivel mondial, spun că sunt mult mai atenți atunci când aleg produse alimentare și se orientează către cele premium, de foarte bună calitate. Mai mult, peste 60% dintre aceștia doresc să descopere arome, texturi, gusturi noi. Nu este surprinzător faptul că gustul produselor a fost dintotdeauna unul din principalele criterii de alegere și re-cumpărare a unui produs alimentar, însă preferințele shopperilor de azi au devenit mult mai exigente, mai elaborate și mai calitative. Mai mult ca niciodată, plăcerea este asociată cu alimentele de înaltă calitate și cu descoperirea de noi gusturi.

„Valoarea gustului este în strânsă legătură cu o anumită perioadă de timp, de loc și de preferințele personale. Și mai important este faptul că acestea din urmă evoluează, iar azi suntem martori la o revenire în forță a acestei tendințe, menite să satisfacă dorința consumatorilor pentru noi senzații, care însă nu trebuie create în detrimentul virtuților naturale ale unui produs,” explică Xavier Terlet, Directorul XTC World Innovation.

La rândul său, Pascale Grelot-Girard, Directoarea Kantar TNS Franța, consideră că „gustul poate avea orice aromă, aspect sau intensitate: la urma urmei, nu aceste aspecte contează cel mai mult, ci mai degrabă angajamentul profesioniștilor din industria alimentară pentru gust, un cuvânt sinonim cu plăcerea de consum și o alimentație sănătoasă”.

Ce înseamnă, de fapt, un aliment autentic?

Potrivit specialiștilor care au organizat seminarii pe această temă în cadrul SIAL, acest termen se referă la produse mai naturale, mai sănătoase, dar și mai sigure pentru consum. Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul pe care alimentele le au asupra sănătății lor și astfel, devin tot mai atenți la ceea ce mănâncă. Astfel, nevoia de transparență este mai acută în prezent ca niciodată, deoarece îi convinge pe cumpărători să prefere produse organice, bio, care le confirmă atribute precum naturalețea, calitatea înaltă și caracterul premium.

La nivel global, acest trend se traduce prin produse accesibile din două puncte de vedere: preț și disponibilitate. Odată cu explozia comerțului online, alimentele ce vizează zona de welness și sănătate, extrem de populare în rândul clienților de toate vârstele (în special printre tineri), devin mai accesibile. În acest context, producătorii au posibilitatea de a restabili legătura dintre consumator și produse, de a le comercializa la scară mondială și de a le oferi la un preț accesibil. În plus, caracterul autentic este privit de consumatori și prin zona de proveniență a ingredientelor, aceștia optând în prezent tot mai mult pentru produse locale, percepute ca fiind mai sănătoase, a căror producție este mai ușor de controlat și mai sigură.

Tot în această tendință se încadrează și produsele organice, bio, dar și cele pe bază de plante. Potrivit cercetărilor, numărul producătorilor alimentari care au în portofoliu acest tip de alimente este în creștere, datorită cererii venite dinspre consumatori. Și aici nu este vorba doar de companiile mici, ci și de A-branduri, reticente, până nu demult, în a oferi asemenea produse, dar care, în ultimii ani, și-au reorientat strategia de producție și de marketing, astfel încât obiectivul „organic” să se regăsească în propria ofertă.

În mod similar, produsele care substituie carnea și targetează consumatorii vegetarieni și vegani au luat amploare, motiv pentru care inovațiile pe bază de plante reprezintă unul din segmentele cu cea mai puternică dezvoltare. „În ultimii doi ani, acest trend a accelerat considerabil, oferta vizând nu doar vegetarienii, ci și o nouă categorie de consumatori, flexitarienii, care, deși nu au renunțat complet la consumul de carne, preferă să aleagă alimente cu ingrediente vegetale, de înaltă calitate,” explică reprezentantul XTC.

În căutarea valorii

Al treilea, dar nu cel din urmă trend, evidențiază preferința față de un anumit produs, în detrimentul altora: concret, în lumea de azi, caracterizată de digitalizare și globalizare, consumatorii simt nevoia să redea valoare alimentelor, afirmându-și în același timp liberul arbitru, valorile și individualitatea. Acest comportament de consum este interpretat prin trei caracteristici aparte:

  •  Să achiziționeze alimente obținute din lanțuri scurte de aprovizionare: de la producători locali, direct de la magazine asociate fermelor agro-alimentare sau din locații cu format mic.
  •  Să-și modifice obiceiurile de consum prin reducerea sau renunțarea la anumite produse, dar și să fie mai atenți la factorii de mediu, prin favorizarea ambalajelor biodegradabile și acordarea unei atenții sporite modului în care sunt tratate animalele.
  •  Să devină în mod activ o legătură esențială în lanțul alimentar, să lupte împotriva risipei de alimente, fiind dispuși să plătească mai mult pentru produsele sustenabile. Astfel, consumatorii se așteaptă ca toți cei implicați în lanțul de producție să se dedice conceperii de alimente calitative și sănătoase.

Expozanții români și-au luat revanșa

La ediția de anul acesta a SIAL, România a fost reprezentată de 64 de producători, față de 37 la ediția anterioară. Acum doi ani, expozanții români au fost extrem de dezamăgiți de organizarea proastă a standurilor de țară, unii dintre ei refuzând chiar să-și expună produsele acolo. Fie că participarea la târg a fost motivată de lansarea unor inovații pe piață, fie că au avut ca obiectiv atragerea de parteneri noi și relaționarea cu cei existenți, majoritatea celor cu care Progresiv a discutat la eveniment s-au declarat mulțumiți de această ediție. „Manifestarea este una de amploare și foarte ofertantă. Am avut plăcerea să ne revedem cu o parte din partenerii noștri, dar și să cunoaștem potențiali clienți noi cărora le-am prezentat produsele noastre. Standul României este anul acesta foarte ocupat, cu un număr mare de vizitatori, aceștia fiind interesați din start de produse românești,” a afirmat Alina Pușcaru, Client Services Analyst la Romaqua Group S.A. Borsec.

La rândul său, Ștefan Pădure, Președintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), a observat o schimbare de atitudine în rândul organizatorilor SIAL, aceștia fiind mult mai pragmatici la ediția 2018. De exemplu, anul acesta expoziția a avut un grad mai mare de digitalizare, vizitatorii și expozanții putând utiliza o aplicație dedicată ce permitea conectarea automată cu potențiali parteneri, în funcție de profilul de business al fiecărei companii. El a observat și o creștere a numărului de vizitatori la cele opt pavilioane românești dispuse în patru zone tematice ale târgului: Cured and salted meat, Confectionery, Biscuits and Pastry, Grocery products și Organic products. Suprafața totală ocupată de acestea a fost de circa 850 mp.

„Participăm la eveniment cu un brand nou de țară pentru sectorul agroalimentar, dar și cu sloganul «Romania, the Green Garden of Europe» care cred că acoperă toate zonele de influență, de la producători locali, tradiționali, până la cei industriali. Toate aceste lucruri ne oferă o vizibilitate mai mare pentru cei interesați de produsele românești, fiind capabili să ne asigurăm că brandurile producătorilor pot fi potențate de participarea sub umbrela României, pentru ca exporturile acestora să crească”, a detaliat Ștefan Pădure. El a menționat că totalul costurilor asociate participării s-au cifrat la aproximativ 750.000 de euro, din care 400.000 au reprezentat chiria spațiilor, restul cheltuieli de construcție și amenajare a standurilor României. Suma a fost acoperită de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat prin Programul pentru Promovarea Exporturilor 2018.

Printre companiile participante anul acesta la SIAL s-a numărat și Prefera Foods, al cărui CEO, Eberhart Răducanu, a declarat că a observat o creștere a numărului de discuții cu parteneri noi: „Focusul nostru este din ce în ce mai mult pe zona de export, iar scopul participării la această ediție SIAL a fost în principal networkingul cu potențiali parteneri în acest sens. Ne concentrăm în special pe țări precum Germania, Spania, Italia, Marea Britanie și Irlanda, practic acolo unde se regăsesc comunități importante de români. Anul acesta intenționăm să creăm o divizie de export în cadrul companiei.” a adăugat Răducanu.

Oportunități au venit și pentru producătorul De la Ferma. „Exporturile reprezintă 55% din business în condițiile în care nu am mers dincolo de granițele Europei. Anul viitor plănuim să intrăm pe piața din SUA cu un produs dedicat”, a declarat Marius Bîcu, Managing Partner, Unilact Transilvania.


 

Dan Orehov, managing editor Frozen Food Europe/Potato Processing International.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content