Acasă > Articole > Împreună suntem mai puternici! De 20 de ani

Împreună suntem mai puternici! De 20 de ani

Progresiv new logo

Nu este o lozincă, ci modul în care cititorii noștri percep rolul Progresiv în piața de retail & FMCG, semn că eforturile noastre de a închega comunitatea de business din acest sector au dat roade. “Au fost 20 de ani în care Progresiv ne-a furnizat informații la zi și ne-a adunat în jurul unor idei, proiecte, evenimente și tematici de real interes” - așa ne caracterizează un cititor fidel care este antreprenor în comerț de 20 de ani.

Am ajuns la un timp prezent în care nevoia de informare și de colaborare nu a fost niciodată mai mare ca acum. Și asta pentru că lucrurile se schimbă rapid în era digitalizării, a specializării businessurilor și a personalizării ofertelor.

Cum arată viitorul? Veți găsi multe răspunsuri în paginile ediției aniversare Progresiv 20 de ani (ce poate fi descărcată în format eCopy aici), chiar și câteva scenarii de piață pentru anul 2040. Sintetizând, aș spune că viitorul comerțului nu este un film SF, ci este mai aproape de noi decât ne imaginăm. Au apărut deja magazinele 100% automatizate, modele de marketplace de succes, chiar și un “sail thru” supermarket în Dubai. De altfel, o vizită de piață pe continentul asiatic poate fi o călătorie în viitorul comerțului global. Cu ce viteză se vor propaga în Europa aceste inovații sau dacă vechiul continent își va reconfirma autenticitatea, rămâne de văzut acest lucru.

În industria producătoare, modelele de business inovatoare lansate în ultimii ani reprezintă viitorul. Corporațiile globale amenințate de spriritul antreprenorial tânăr fac partenerate cu startup-uri tehnologice sau creative pentru a dezvolta concepte noi de produse. Și asta pentru că oamenii din spatele acestor startup-uri nu ar lucra niciodată într-o multinațională, vor să-și păstreze independența.

Unde va fi România în peisajul global al inovației? După 29 de ani de capitalism, poate ar trebui să nu mai fim un follower al piețelor europene vestice, ci să ne dezvoltăm autenticitatea. Și aici avem nevoie (din nou) să ne unim forțele.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content