Acasă > Articole > Hrana bebelușilor, o categorie în care retailul specializat are un cuvânt important de spus

Hrana bebelușilor, o categorie în care retailul specializat are un cuvânt important de spus

Hrana bebe

Dacă până la vârsta de șase luni, alăptarea și formulele de lapte praf dețin supremația când vine vorba de alimentația bebelușilor, după vârsta de un an mamele din mediul urban optează, în principal, pentru mâncarea făcută în casă, fructe sau legume neprocesate. Astfel, produsele procesate, indiferent că vorbim despre piuré-uri, biscuiți sau cereale, își fac loc cu greu în coșul de cumpărături. Interesant este însă faptul că magazinele specializate au reușit să se impună în piață, una din trei mame achiziționând laptele praf sau cerealele din acest canal de vânzare, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Kantar TNS pentru Progresiv. 

Când vorbim despre alimentația bebelușilor și a copiilor mici, lucrurile sunt relativ simple. În primele șase luni alăptarea deține supremația, în timp ce la vârsta de un an se înregistrează vârful de utilizare a formulei de lapte. De altfel, obiceiurile alimentare sunt în continuă schimbare, mâncarea preparată în casă având o penetrare foarte ridicată după vârsta de un an, în timp ce la 1 an și jumătate laptele de vacă este utilizat mai mult decât cel praf.

La o privire mai atentă, studiul Kantar TNS România indică faptul că jumătate dintre mamele din mediul urban folosesc mâncarea făcută în casă, fructele sau legumele neprocesate pentru a-și hrăni bebelușii și copiii mici (până la vârsta de 3 ani), în timp ce mai mult de o treime dintre respondente includ laptele (matern, formulă și lapte de vacă - în ordinea consumului) în alimentația copiilor. Topul este completat de biscuiții speciali pentru bebeluși (25%), cerealele pentru copii și adulți (23%) și cerealele pentru bebeluși (18%). Cât despre piuré-uri sau mânăcăruri speciale pentru bebeluși, acestea sunt incluse în meniul copiilor de circa una din zece mame.

Dacă ne referim însă la frecvența de consum, așa cum era firesc, laptele matern și formula de lapte conduc detașat clasamentul, media consumului săptămânal fiind de 18, respectiv 17 ori. Și în dreptul fructelor și al legumelor proaspete se poate observa o frecvență ridicată de consum, acestea fiind incluse în meniul săptămânal al copiilor de 12, respectiv 11 ori. O situație deloc surprinzătoare, dacă luăm în calcul preocuparea părinților de a-și hrăni sănătos copilul, cât și recomandările pediatrilor în acest sens.

Focus pe laptele praf și cereale

Laptele praf și cerealele se regăsesc în topul celor mai consumate produse alimentare ambalate de către copiii cu vârsta de până în 3 ani, mai arată studiul Kantar TNS România. Care sunt mărcile cu notorietate în categorie? Nan se bucură de o notorietate ridicată în rândul mamelor intervievate, acest brand fiind prima mențiune pentru una din patru respondente. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre mamele participante la studiu au menționat spontan această marcă. Cât despre următoarele branduri cunoscute, la mică distanță de Nan regăsim în clasament mărcile Aptamil și Nestlé, acestea fiind menționate spontan de aproximativ jumătate dintre mamele din mediul urban. „La o analiză mai detaliată, studiul ne indică faptul că Nan este mai cunoscută în rândul mamelor din București, în timp ce Aptamil este cunoscută mai degrabă de mamele din celelalte orașe. De asemenea, în topul mărcilor cu notorietate se înscriu și Milupa, Topfer și Hipp, primele două strângând mențiuni spontane de la aproximativ 40% dintre mamele cu copii sub 3 ani”, au precizat reprezentanții Kantar TNS România.

Situația nu se schimbă foarte mult nici dacă ne referim la cele mai cumpărate mărci de lapte și cereale. Astfel, Nan ocupă în continuare prima poziție în clasament, una din patru mame optând cel mai des pentru acest brand. Aptamil și Topfer se situează la egalitate pe locul al doilea, fiind preferate de 18% dintre respondente, iar clasamentul este completat de Milupa / Milupa Milumil și Nestlé, branduri achiziționate cel mai des de 13%, respectiv 12% dintre mamele care folosesc produse ambalate în alimentația copiilor. În lista celor mai cumpărate branduri se mai regăsesc și Hipp (8%), Humana (2%), Plasmon (2%), Organix (1%) și Bioland (1%).

Ce criterii cântăresc în decizia de achiziție?

Potrivit studiului Kantar TNS, una din trei mame ia în considerare o singură marcă pentru alegerea laptelui praf și a cerealelor pentru bebeluși și copii la momentul achiziției, în timp ce 23% dintre respondente aleg dintre mai multe mărci, indiferent de preț, în funcție de caracteristici. Interesant este și faptul că sortimentele bio atrag atenția mamelor, 16% dintre acestea alegând preponderent mărci bio.

Dacă ne referim la respondentele care aleg o singură marcă de lapte și cereale, principalele motive menționate sunt faptul că brandul respectiv a fost recomandat de familie / medicul pediatru / neonatolog (aspect menționat de 59% dintre mame), dar și că marca aleasă este cea mai potrivită pentru copilul lor (56%). La polul opus se situează prețul, doar 4% menționând faptul că aleg o anumită marcă pentru că are întotdeauna cel mai bun preț.

Cât despre criteriile care cântăresc cel mai mult atunci când vorbim despre brandul folosit cel mai des, 66% dintre mame merg pe recomandare, iar în acest caz cea mai mare greutate o are recomandarea medicului (47%), în timp ce 23% dintre mame au continuat să achiziționeze formula de lapte care le-a fost recomandată pentru copilul lor încă din maternitate. Pe locul al doilea se află beneficiile nutriționale ale produsului – criteriu menționat de 45% dintre respondente - în timp ce beneficiile financiare sunt importante pentru trei din 10 mame (mai exact, raportul calitate/preț).

Cu toate acestea, este clar că există potențial în categorie, mai ales dacă luăm în considerare faptul că una din patru mame din mediul urban nu include în alimentația copilului lapte praf sau cereale pentru copiii lor sub 3 ani.

Magazinele specializate, în topul locurilor de achiziție

Un aspect interesant în ceea ce privește canalele de achiziție pentru laptele praf și cerealele pentru copii este faptul că hypermarketurile și magazinele specializate pentru copii (de ex. Bebe Tei, Bebe Supermarket) sunt aproape de paritate, lucru destul de rar întâlnit în cazul altor categorii. Astfel, 32% dintre mame aleg hypermarketurile pentru achiziția acestor produse, în timp ce 27% dintre respondente optează pentru magazinele specializate. Și lanțurile de farmacii au o poziție bună în topul canalelor de achiziție, reprezentând opțiunea a 2 din 10 mame. La polul opus se situează magazinele online și discounterii, alese de 1%, respectiv 2% dintre mame. De altfel, loc de creștere mai este și pentru supermarketuri, acest canal de cumpărare fiind ales de doar 13% dintre mamele care achiziționează produse alimentare ambalate.

Metodologie

Studiul Kantar TNS a fost realizat în perioada 15 mai- 13 iunie 2019, pe un eșantion de 270 de femei din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani și care au copii sub 3 ani. Eșantionul este reprezentantiv la nivel național urban, iar datele au fost culese prin interviuri asistate telefonic (CATI).

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content