Acasă > Articole > Degusteria Francesca, o afacere gourmet dar nu pentru gurmanzi

Degusteria Francesca, o afacere gourmet dar nu pentru gurmanzi

Degusteria Francesca
Laura Lupu
Degusteria Francesca
Degusteria Francesca
Degusteria Francesca
Degusteria Francesca
Degusteria Francesca
Degusteria Francesca
Degusteria Francesca

După 15 ani de vacanțe prelungite în Italia și zeci de portbagaje pline cu produse artizanale aduse acasă, Laura Lupu – proprietara Degusteriei Francesca – a decis să facă din pasiunea pentru această țară o afacere. A pornit cu o investiție mică într-un magazin online și o divizie de cadouri gourment, magazinul propriu-zis fiind deschis după un an. Acesta are două roluri simple, dar critice: să asigure continuitate în relația cu furnizorii și să fie o interfață cu acei consumatori care încă nu sunt suficienți de familiarizați cu produsele încât să le comande online.

O afacere delicată. Degusteria Francesca este printre puținele magazine etnice din piața de retail locală și asta pentru că o astfel de afacere necesită cunoștințe, răbdare și putere financiară pentru a susține lucrurile până când încep să se culeagă roadele. În spatele proiectului se află Laura Lupu, o antreprenoare cu ștate vechi de plată în industrie în domeniul marketingului, în companii precum Best Foods, Beiersdorf sau Philip Morris.

Doi ani i-a luat Laurei și echipei implicate în proiect să definitiveze lista de furnizori, să îi viziteze și să încheie parteneriate. Inițial, aceasta a plecat la drum cu un magazin online și o divizie de cadouri gourmet destinate companiilor. „Având în vedere că vorbim de anul 2012, în plină criză, am zis să facem o investiție cât mai mică. Oferta de cadouri a fost foarte bine primită, pentru că avem produse cu adevărat speciale, însă dezvoltarea acestui business este limitată la două vârfuri de consum, Paște și Crăciun. De partea cealaltă, investiția în site nu a fost atât de mică precum credeam. În plus, în scurtă vreme ne-am dat seama că magazinul online nu va funcționa pentru că oamenii nu sunt suficient de educați”, explică Laura Lupu.

Așa a apărut magazinul din șoseaua Tunari-Pipera, despre care antreprenoarea spune că, pe de o parte, îi va ajuta să întrețină relația cu furnizorii, pentru că „nu putem comanda produse la ei doar de două ori pe an”, și, pe de altă parte, le va da credibilitate în rândul consumatorilor. În acest moment, 70% din business este realizat prin Degusteria Francesca (magazin fizic), divizia de cadouri reprezintă 25% și magazinul online care functioneaza sub numele de I Regali de Francesca - 5%.

Mica Italie. Deși este amplasat în Pipera, clienții magazinului pot cu ușurință să își imagineze că atunci când trec pragul magazinului trec granița Italiei. Atmosfera este reconstruită în cele mai mici detalii: de la muzica lui Toto Cutugno sau Laura Pausini, la semnalistica în italiană sau pastele dispuse ca niște bijuterii în recipiente de sticlă, până la familiaritatea și amabilitatea angajaților. Spațiul de vânzare este generos și îmbină cu succes căldura lemnului de la rafturi cu elemente de design modern, cum ar fi lămpile industriale care au drept scop evidențierea produselor. Investiția în magazin s-a ridicat la 160.000 de euro, iar „dacă nu am fi făcut în regie proprie multe dintre lucruri – amenajări, mobilier, etc – suma ar fi fost și mai mare”, consideră Lupu.

Și totuși, punctul forte al magazinului nu este cum arată, ci oferta de produse care, cu excepția unor vinuri și foie gras-uri, este alcătuită doar din produse italienești. „Alcătuirea sortimentației am făcut-o chiar eu. Nucleul îl reprezintă  evident produsele din carne și brânzeturile, care ocupă de altfel și peste 50% din vânzările mele. Acestora li se adaugă niște categorii adiacente, precum paste, uleiuri și oțeturi balsamice, sosuri, pește, risotto sau vinuri. Am urmărit să am acele produse de origine protejată (DOP) din regiuni recunoscute ca fiind reprezentative pentru acel segment. Cred că nu greșesc dacă spun că magazinul nostru are de departe oferta cea mai variată de produse italiene, dar și cea mai competitivă din punct de vedere al prețurilor”, mai precizează Laura Lupu. Cel mai scump produs din magazin este Bresaola di Chianina, o specialitate din carne de vită, obținută prin uscarea la aer timp de două-trei luni, după ce a stat la macerat cu sare și condimente. Un kilogram din acest produs originar din nordul Italiei este 345 de lei.

Target pretentios. Cu această sortimentație, profilul consumatorului vizat de Degusteria Francesca este unul restrictiv, cel puțin la prima vedere: studii și venituri mari, persoane care au călătorit, cărora le place să se răsfețe și obișnuiesc să facă mese cu familia și prietenii acasă și vor să impresioneze sau părinți preocupați de alimentele pe care le dau copiilor. „Cu toate astea, cu 100 de lei poți cumpăra o cantitate suficientă de produse cât să te țină câteva zile pentru două persoane. Am observat totuși, cu tristețe, că românul este mai degrabă gurmand, decât gourmet”, mai subliniează managera.

Cât despre locație, înainte de a decide să deschidă magazinul în zona Pipera, Laura Lupu luase în calcul și cartierul Floreasca sau chiar un mall. „M-au reținut chiriile nejustificat de mari și atunci m-am reorientat. Am ales Pipera pentru că potențialul zonei nu poate fi neglijat: 4.000 de case și cel mai mare venit pe cap de locuitor din țară”, afirmă managera. Potențialul zonei nu a trecut neobservat nici de marii retaileri, într-un perimetru de 100 de metri mai regăsindu-se trei supermarketuri Mega Image și un Carrefour. „Cei din urmă chiar și-au făcut o zonă de produse gourmet și le fac competiție serioasă celor de la Mega Image.

Mi-este clar că noi nu vom reuși să funcționăm decât dacă clienții noștri vor înțelege că produsele noastre sunt de altă calitate, că sunt unice și chiar mai ieftine pentru că eu sunt prima mână de la producător. Să luăm spre exemplu Prosciutto di Parma DOP care la noi costă 160 de lei/kg și la Mega Image 320 de lei/kg. Ca să nu mai vorbesc și despre prospețime: eu feliez produsele pe loc, iar acolo sunt foliate și vidate cine știe de când”, susține Laura Lupu.

Provocările unui antreprenor. Ca orice business aflat la început de drum, Degusteria Francesca nu a fost ocolit de provocări. „Începutul întotdeauna e dificil. Într-un business de acest tip este foarte important să ai o relație directă cu furnizorii tăi, să mergi să vezi cum se fac lucrurile. Poveștile de la târguri nu sunt întotdeauna și realitatea.

De asemenea, lucrul direct cu producătorul are plusuri și minusuri, cel mai mare fiind plata în avans care presupune un efort financiar mare de fiecare dată când comanzi, dar și birocrația exagerată”, precizează antreprenoarea. Ce ar mai fi de știut dacă vreți să vă faceți un asemenea magazin? Că trebuie să ai răbdare până când se formează clientela și că regulile marketingului clasic nu funcționează neapărat și într-un business de nișă.

„Am făcut și greșeli. Una dintre acestea a fost ideea de a face un eveniment de lansare a magazinului online și a diviziei de cadouri. Investiția nu a fost mică, dar în urma acestui eveniment nu s-a întâmplat nimic. Cu mintea de acum aș fi folosit acei bani pentru evenimente cu presa de specialitate, cu bloggeri, în happening-uri în magazin, în cadouri pentru persoane cheie, pentru că ceea ce funcționează cel mai mult într-un astfel de business este recomandarea”, mai spune Laura Lupu. 

Punct și mai departe. Laura Lupu spune că de-abia la finalul acestui an va putea spune cu adevărat dacă acest business are șanse sau nu să fie profitabil. „Acum funcționează pe avarii, dar totuși pe propriile puteri, nu mai aduc bani de acasă. Vrem să creștem divizia de cadouri pentru că acest segment ar putea să ne asigure un trai decent și o stabilitate a întregului business pe tot parcursul anului”, crede antreprenoarea.

O altă direcție care are potențial de a se dezvolta este cea a parteneriatelor cu alte magazine specializate sau chiar restaurante. În acest moment, 20 de produse bio importate de I Regali di Francesca se găsesc și în magazinul Bio Goods din Dorobanți.

În magazin, Laura Lupu se va concentra pe educare și promovarea prin experiența cu produsul sau altfel spus pe degustări și pe servicii cu valoare adăugată, cum ar fi felierea și aranjarea produselor pe platouri, fără cost suplimentar. Dacă business-ul se va dovedi profitabil, Laura Lupu ia în considerare și expansiunea.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content