Acasă > Articole > Cum monetizează retailerii independenți potențialul categoriei food-to-go

Cum monetizează retailerii independenți potențialul categoriei food-to-go

Magazin Darina, Tarnaveni

Deși vorbim despre o categorie care la nivel european a generat schimbări în piața de retail, pe plan local deschizătorii de drumuri pentru produsele food-to-go au fost mai degrabă magazinele bio și cele cu produse naturale.  Potențialul categoriei, dar și cererea în creștere au trezit însă interesul retailerilor independenți, care fac eforturi pentru a acoperi cât mai bine nevoile consumatorilor. 

1. Produsele food-to-go sunt o categorie aflată pe o pantă ascendentă. Cât de importantă e această categorie în magazinele dumneavoastră?
Feliciu Paraschiv:
Noi vedem această categorie ramificată în trei direcții: hrana preparată în magazinele noastre, produsele venite de la furnizori (ready-to-eat) și produsele care sunt pregătite de furnizori până în ultima fază de gătire, adică mai necesită doar trei minute de pregătire. În general, vorbim însă despre o categorie cu creșteri de două cifre de la un an la altul, în care cererea tot mai mare vine de la generațiile Y și Z. Interesant este însă faptul că consumatorii din generația X, care până acum erau destul de reticenți la modul acesta de a mânca, dar și la produsele din această categorie, au început să consume produse food-to-go.
Gabriel Sandu: Trăim în epoca vitezei, epoca în care cel mai de preț lucru este chiar timpul. Ținând cont de acest aspect venim în întâmpinarea nevoilor clienților noștri cu o sortimentație diversificată pe această categorie și în continuă dezvoltare și adaptare astfel încât cumpărătorii să găsească o ofertă satisfăcătoare pentru pauza de masă și nu numai.
Daniela Gorea: Categoria este importantă pentru noi tocmai pentru că are potențial de creștere. Deocamdată oferta noastră de produse ce pot fi consumate imediat este în dezvoltare, dar pe termen lung urmărim să oferim o gamă cât mai variată în această categorie. În mod clar, subiectul acesta este de interes pentru noi.

2. Cum ați construit sortimentația pe această categorie și ce produse sunt disponibile la raft în acest moment?
Feliciu Paraschiv:
Lipsa unui istoric ne-a îndemnat să prospectăm piața cu diferite produse și să ne adaptăm. De fapt, așa funcționează și producătorii, care își adaptează sortimentația în funcție de cerința din piață. De-a lungul timpului au fost delistate toate sortimentele ce nu funcționau. Acum, cel mai bine performează șnițelele, chiftelele, pieptul de pui și salatele. Sortimentația pe această categorie depinde foarte mult de zona în care este amplasat magazinul – dacă în zonă sunt birouri, școli sau șantiere. La polul opus, dacă ai magazin într-un cartier de pensionari, nu poți să vinzi genul acesta de alimente.
Gabriel Sandu: În construcția categoriei s-a ținut cont de specificul fiecărui magazin și de locația acestuia. Astfel, datorită managementului local am reușit să integrăm în fiecare locație cel mai potrivit mix de produse food-to-go. Cât despre produsele disponibile în magazine, amintim produsele ready-to-eat, sendvișurile și salatele.
Daniela Gorea: Momentan urmărim să monetizăm cele trei momente cheie de consum, mic dejun, prânz și cină, cu o ofertă încă în dezvoltare de produse ce pot fi consumate imediat. Am construit sortimentația având în minte ideea de a oferi o variantă rapidă de mic dejun, de a putea lua la pachet un prânz cald sau de a substitui cina caldă de acasă. Astfel, avem în sortiment produse preparate la grill, pui rotisat, șnitele din carne de pui, cașcaval pane, cordon bleu, pachețele de primăvară cu legume, cârnați, diverse tipuri de cartofi prăjiți, salate de murături, cafea, ceai, produse de patiserie și covrigi, înghețată la cornet. Produsele sunt alese în funcție de obiceiurile de cumpărare ale clienților din zonă.

3. Încercați să adaptați oferta de produse în funcție de sezonalitate? Cum se schimbă sortimentația de la un sezon la altul?
Feliciu Paraschiv:
În perioadele de post avem anumite produse care se vând, în general iahniile, salatele și mai puțin produsele din carne. Am observat însă că pe timp de iarnă crește consumul de produse food-to-go.
Gabriel Sandu: Este normal să adaptăm oferta de produse în funcție de sezonalitate, dar noi mergem un pic mai departe și adaptăm oferta de produse și în funcție de evenimentele din proximitatea magazinelor. Sortimentația de produse nu se schimbă neapărat, ea se completează în funcție de sezon încât să nu afecteze categoria de produse.
Daniela Gorea: Bineînțeles. Vânzările categoriei sunt influențate mai ales de vacanțele școlare și studențești.

4. Aveți parteneriate și cu producători locali sau brandurile naționale domină vânzările în categorie?
Feliciu Paraschiv:
Sortimentația a fost construită în jurul producției proprii, dar și bazându-ne pe brandurile naționale. Pe partea de producție proprie avem sendvișurile, salatele de fructe, freshurile în general, iar restul produselor provin de la furnizorii naționali.
Gabriel Sandu: Inițial am colaborat cu producători locali axându-ne în principal pe calitate și prospețime, lucru care din păcate nu a continuat pe o perioadă mare de timp din cauza deficitului logistic al producătorului mic. Acum colaborăm cu branduri naționale care susțin nevoia zilnică a clienților și care se axează pe calitate și prospețime.
Daniela Gorea: Colaborăm în principal cu branduri naționale, dar pentru carnea de pui pentru rotisat avem un parteneriat cu un producător local.

5. Ați remarcat un interes în creștere pentru aceste produse și în magazinele dumneavoastră?
Feliciu Paraschiv:
Vedem un interes din ce în ce mai mare pentru aceste produse. Timpul este o resursă tot mai prețioasă, drept urmare consumatorii vor să rezolve mai repede o problemă. Iar în alimentație sunt două tendințe clare. Fie mănânc repede ceva că am treabă și mă grăbesc, fie îmi petrec timpul cu prietenii la o masă pe care o lungesc. Food-to-go se adresează primei categorii. Oamenii sunt din ce în ce mai ocupați și cred că segmentul de piață căruia se adresează acest tip de hrană este în creștere accelerată. Dacă vorbim însă despre buget, în principiu alocă o sumă redusă pentru acest tip de mâncare, între 10 și 20 de lei.
Gabriel Sandu: Creșterea categoriei prin mixul de produse este strâns legată de nevoia de consum zilnic. În plus, diversificarea gamei este direct proporțională cu cererea, dorința noastră fiind de a acoperi cât mai mult nevoile clientului final.
Daniela Gorea: Da, vorbim despre o categorie în creștere, iar clienții noștri apreciază aceste produse pentru prospețime și aspect.

6. Care sunt produsele din această categorie care înregistrează cea mai bună performanță și cum explicați acest lucru?
Feliciu Paraschiv:
În general, cel mai bine funcționează produsele care nu necesită încălzire și pe care le poți mânca oriunde: chifteluțele, șnițelele, salatele.
Gabriel Sandu: Mixul de mâncare la caserolă înregistrează o creștere constantă în ultima perioadă deoarece satisface nevoia unei mese complete, dar nu este de neglijat nici creșterea pentru salate și mâncare fresh.
Daniela Gorea: Performanța categoriei este susținută de nevoia de consum a clienților noștri. Totuși, suntem foarte mulțumiți de cum performează specialitățile rotisate și preparatele din vitrinele calde. Acestea reprezintă în mod clar un motor de trafic la orele prânzului, mai ales în cazul magazinelor în apropierea cărora avem clădiri de birouri sau instituţii de învăţământ.

7. Care sunt cele mai mari provocări care vin la pachet cu această categorie?
Feliciu Paraschiv:
Pentru noi, cea mai mare provocare vine din producția proprie. Avem două magazine în care producem diferite preparate și pe care le servim în caserolă. Am implementat zona de produse gata pregătite chiar și în rural și, spre surprinderea noastră, performează peste așteptări. Însă este o provocare să producem doar în două locații și să distribuim la nivel de rețea. Ideal ar fi să găsim o locație unde să putem prepara produsele, dar până atunci producem ce putem în cele două magazine și completăm sortimentația cu brandurile furnizorilor. O altă provocare ține de capacitatea de a fi inventiv, de exemplu, asocierile dintre felul principal și salate, în aceeași caserolă, acoperite cu aceeași folie. Important ar fi să-i oferim clientului și cuțitul și furculița lipite cumva pe capac.
Gabriel Sandu: Cele mai mari provocări vin din termenul scurt de valabilitate și de optimizare a stocurilor în funcție de viteza de rotație a fiecărui produs. Din acest motiv produsele noi par a se integra mai greu din cauza timpului de testare și optimizare pentru fiecare locație în parte.
Daniela Gorea: Aceste produse sunt proaspete și deci au termene de valabilitate foarte scurte. Astfel, este o provocare permanentă pentru noi să păstrăm stocul necesar versus prospețime, cu pierderi cât mai mici.

8. Ce proiecte ați demarat în ultima perioadă pentru a majora vânzările pe această categorie și ce ați mai putea face suplimentar?
Feliciu Paraschiv:
Cel mai recent proiect a fost implementat în magazinul din comuna Vidra și este vorba despre corner-ul cu produse pregătite în magazin. Este o zonă pe care ne gândim să o implementăm și în celelalte magazine. Cu siguranță, în următorul magazin pe care-l vom deschide vom include mâncare gătită în magazin și raion de ready-meals. Cred că ar fi potrivit să asociem și supele instant cu ready-meals, așa vor avea mai multă vizibilitate.
Gabriel Sandu: Balizarea categoriei a fost ultimul proiect în a maximiza vânzările cât și diversificarea gamei de produse odată cu noile proiecte ale producătorilor. Pentru majorarea vânzărilor sugestiile merg mână în mână: de la client către vânzător și de la vânzător către client.
Daniela Gorea: Încercarea noastră de a targeta consumatorii aflați în căutarea unor soluții rapide pentru mesele principale este deocamdată una timidă. Până în prezent ne-am focusat să implementăm rotiserii în cât mai multe magazine Darina. Suplimentar, în magazinele al căror format ne permite, vom aloca mai mult spațiu vitrinelor dedicate produselor gata-preparate (salate, sendvișuri, eventual sucuri proaspete etc.).

9. Ce zone sunt mai puțin acoperite și unde vedeți potențial în extinderea categoriei astfel încât oferta să răspundă nevoilor consumatorilor?
Feliciu Paraschiv:
Zona de supe este puțin acoperită. În plus, cred că ar trebui să găsim niște facilități să punem lângă mâncare și tacâmurile. Totodată, ambalajul ar trebui să permită încălzirea. Noi avem cuptoare în toate magazinele unde am putea încălzi produsele.
Gabriel Sandu: Noi mizăm pe creșterea vânzărilor la salate și la produse adecvate pentru micul dejun și brunch împreună cu creșterea calității și diversificarea gamei.
Daniela Gorea: Avem în vedere să dezvoltăm parteneriate și cu producători de alimente ambalate. În magazinele situate în apropiere de clădiri de birouri și instituții de învățământ, vrem să dezvoltăm acest concept de food-to-go și eventual să profităm și de experiența noastră în HoReCa pentru a transforma raioanele de produse „ready-to-eat” în adevărate atracții zilnice pentru clienții noștri. 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content