Acasă > Articole > Bio, o categorie plasată între confuzia consumatorilor și câștigul jucătorilor specializați

Bio, o categorie plasată între confuzia consumatorilor și câștigul jucătorilor specializați

produse bio

Categoria produselor alimentare Bio are un potențial de dezvoltare foarte mare. În primul rând, beneficiază de trendul european de consum sănătos și de creșterea generală a puterii de cumpărare a românilor, iar pe de altă parte, retailerii încep să acorde spații din ce în ce mai mari în categorie, „presați” în principal de dezvoltarea furnizorilor. Marea problemă a categoriei – care stă în calea unei creșteri mai rapide – rămâne percepția consumatorilor asupra conceptului de produs Bio, percepție dominată încă de confuzia cu produsele tradiționale. Una peste alta, jucătorii specializați din această piață se bucură de încasări frumoase și... sănătoase. 

Consumatorii români au alocat în 2016 pentru alimentele Bio doar 0,2% din totalul cheltuielilor pentru produse alimentare și băuturi non-alcoolice, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare GfK. Pentru orice antreprenor care vrea să demareze un start-up în domeniu, acest procent nu poate fi decât unul extrem de pesimist și descurajant, dar, în mod paradoxal, jucătorii activi în categorie se declară mulțumiți de nivelul încasărilor și de perspectivele afacerilor lor. Iar de aici nu putem trage decât o singură concluzie: piața are un potențial imens, dacă la un procent atât de mic al alimentelor Bio din bugetul curent al gospodăriilor, un retailer specializat – cum este, de exemplu, Pukka Food – realizează anual afaceri de jumătate de milion de euro cu un singur magazin de 80 de metri pătrați.
Valoarea ridicată a vânzărilor poate fi explicată și prin prețurile mari practicate în categorie. De exemplu, potrivit datelor companiei de cercetare de piață RetailZoom, în timp ce prețul mediu pentru un kilogram de iaurt convențional este de 7,8 lei, în categoria iaurturilor Bio acesta ajunge la o valoare aproape dublă, de 13,9 lei. Furnizorii de produse Bio spun că prețurile se vor diminua odată cu creșterea volumelor și a consumului.

Dar până la creșterea consumului, jucătorii din piața de profil trebuie să treacă peste principala barieră din categorie: percepția consumatorilor asupra acestor produse, deseori confundate cu cele naturale sau tradiționale. „Există în prezent o concurență pe piața produselor Bio dată de produsele așa-numite naturale, care nu se supun proceselor specifice de certificare, așa cum se întâmplă în cazul celor Bio sau ecologice, în afară de controalele clasice din toată categoria de produse convenționale”, explică Mihaela Marin, proprietara magazinul Pukka Food specializat în comercializarea produselor Bio. De altfel, această confuzie a fost semnalată încă din 2014, atunci când rezultatele Studiului Ipsos Research România, realizat pentru Progresiv, au arătat faptul că peste o treime dintre români asociază produsele Bio cu cele tradiționale cumpărate din piețele agro-alimentare.

Retailul modern si online-ul, canale relevante de vânzare

Aceeași problemă este punctată și de către Nicoleta Micu, proprietara Biomania – unul dintre pionierii pieței Bio din România. „Creșterea categoriei de profil ar putea fi una mai accentuată în cazul în care consumatorii ar fi mai informați despre ce înseamnă produsele Eco/Bio în comparație cu cele tradiționale sau naturale”, este de părere proprietara Biomania – business care a înregistrat vânzări de peste 400.000 de euro în 2016, în creștere cu 54% față de anul anterior. Biomania este atât importator/distribuitor, cât și comerciant online – canal care reprezintă aproximativ 25% din vânzările sale totale, restul afacerilor realizându-se prin distribuția în retailul de specialitate și cel modern. Iar pricipalul brand al Biomania, într-un portofoliu ce cuprinde peste 400 de SKU-uri, este Isola, prin gama de băuturi vegetale, din cocos, nuci, caju sau orez.

În segmentul businessurilor de nișă activează și Bio Logistic – unul dintre cei mai mari distribuitori de produse certificate Bio – companie care a raportat cifre și mai impresionante. „Bio Logistic a realizat pentru produsele Bio din portofoliu o creștere importantă a veniturilor, de 27%, de la aproximativ 1,5 milioane de euro în 2015 la circa 1,9 milioane de euro în 2016, iar pentru acest an ne-am propus o creștere de 10%. Produsele care performează cel mai bine sunt ciocolata, dulciurile, în general, cerealele, îndulcitorii și alimentele pentru copii”, detaliază Doru Rădușean, directorul general al Bio Logistic. În plus, compania și-a lansat recent propriul brand, Bio All Green. În ceea ce privește canalele de comercializare a produselor din portofoliu, managerul spune că „ponderea cea mai mare o are comerțul modern. Magazinele specializate au, de asemenea, o pondere importantă, în creștere, iar comerțul online este și el pe trend pozitiv, magazinul www.biologistic.ro înregistrând un număr în creștere de cumpărători de la an la an”.

Retailul modern este canalul principal de vânzare și pentru Nutrivita, un alt jucător foarte important în categorie. „Avem o distribuție largă ce acoperă marile lanțuri comerciale și magazine de profil, dar și online-ul. Cel mai important canal de vânzare pentru noi în acest moment este comerțul modern. Aproximativ 80% din cifrele realizate în anul anterior provin din marile lanțuri de magazine. În ceea ce privește deschiderea către produse Bio/Eco, putem spune că este încă în formare în comerțul tradițional, unde sunt și retaileri care au văzut potențialul acestor categorii de produse și știu cum să le exploateze valoarea, dar numărul lor e încă mic”, este de părere Adelina Păsat, Director Executiv al Nutrivita. Potrivit acesteia, vânzările companiei au fost în creștere anul trecut, cu un plus de 24% față de 2015, an în care cifra de afaceri a Nutrivita a depășit 10 milioane de lei. În ceea ce privește cele mai performante SKU-uri, Adelina Păsat spune că „cerealele pentru mic dejun se vând cel mai bine, categorie în care avem o varietate largă, de la fulgii de cereale simpli – ovăz, quinoa, soia, hrișcă – la mixuri de cereale cu semințe și fructe, și până la produsele expandate. Un loc de top în vânzări îl ocupă și biscuiții și fursecurile sau făinurile de diferite cereale din gamele Cereal Bio, Filet Bleu sau Bauckhof”.

Lactatele, în topul preferințelor de consum

În ceea ce privește preferințele consumatorilor români atunci când achiziționează alimente Bio, datele furnizate de GfK arată că cel mai important segment – din punct de vedere al ponderii vânzărilor – este cel al lactatelor, urmat de produsele alimentare (altele decât lactate sau fructe și legume), de băuturile non-alcoolice și de fructele și legumele proaspete din categorie. Iar în cadrul categoriei de lactate Bio se remarcă evoluții foarte bune pentru lapte, iaurt, precum și pentru sana, chefir și lapte bătut. Potrivit aceleiași surse, principalul jucător în fiecare din cele trei sub-segmente este FrieslandCampina, prezent pe piața din România cu brandul Napolact Bio. Compania acoperă peste jumătate din volumele fiecărui sub-segment menționat. „În 2016, gama Napolact Bio a continuat să impună tendința de consum în segment și a crescut în continuare, obținând la final de an un plus de aproximativ 50%, comparativ cu anul anterior. Apreciem că și în 2017 fondul de consumatori pentru produsele Bio va continua să se dezvolte, iar pentru gama Napolact Bio ne așteptăm la o creștere procentuală de două cifre. Întreaga gamă este comercializată prin toate canalele de distribuție, inclusiv cel tradițional. Bineînțeles, din punctul de vedere al volumelor, comerțul modern are rezultate mai bune, având în vedere că oferă spații de raft mai generoase pentru prezentarea unui număr mai mare de SKU-uri”, precizează Răzvan Orbulescu, Director Marketing la FrieslandCampina.

În ceea ce privește diversitatea produselor alimentare din categoria Bio, putem remarca și lansări inedite în 2016, pe piața din România, cum sunt cele ale producătorului de condimente Fuchs, care a intrat în categorie cu brandul BioWagner. „Acesta cuprinde o gamă cu peste 70 de SKU-uri, precum amestecuri de condimente pentru diferite feluri de mâncăruri consacarte, cum sunt lasagna, tabule sau cartofi copți. De asemenea, am introdus pasta pentru bruschette și, totodată, am schimbat total conceptul, iar aici ne referim la ambalaj, gramaj și design”, detaliază Simona Roșca, Sales&Marketing Coordinator la Fuchs România.

Dacă ne referim la prețurile din categoria Bio și la o comparație cu produsele convenționale, aici putem remarca o stagnare sau chiar ușoare creșteri în 2016 în segmentul Bio, așa cum arată datele RetailZoom. Diferențele de preț rămân mari, iar majoritatea jucătorilor din piață spun că acestea se vor diminua odată cu creșterea volumelor și implicit a consumului.

Ce strategii au marile rețele pentru această categorie

Piața de produse Bio s-a dezvoltat foarte mult în comerțul modern – schimbare ce se poate vedea foarte bine la raft, atât în hypermarketuri, cât și în supermarketuri și discounteri. Spațiile alocate pentru categoria Bio sunt din ce în ce mai mari, raioanele specifice fiind foarte bine semnalate, iar în ultima perioadă și-au făcut apariția și vitrinele frigorifice pentru lactatele și brânzeturile Bio, amplasate la raioanele din categorie.

Mai mult, marii retaileri internaționali mizează și pe mărcile proprii de produse Bio, cum este cazul rețelei Kaufland. „Cea mai importană lansare din categoria Bio în rețeaua noastră este noua marcă proprie K-Bio, cu un sortiment de peste 40 de produse ecologice variate – de la brânză din lapte acru, până la produse de panificație cu ovăz și alac – gama aflându-se în permanentă extindere. Introducerea acestei mărci a avut un impact pozitiv în rândul consumatorilor Kaufland, datorită calității, diversității sortimentului și prețului accesibil. Ne dorim extinderea acestui segment, însă în momentul de față există un număr limitat de oferte locale, respectiv din partea producătorilor români care pot furniza produse ecologice competitive, în standardele pieței. Suntem preocupați să găsim colaboratori în rândul producătorilor români pentru dezvoltarea unor astfel de sortimente”, declară Valer Hancaș, Manager Corporate Affairs și Comunicare la Kaufland România. Retailerul german are în portofoliu peste 500 de articole Bio, iar în 2016 vânzările au crescut cu 150% în valoare față de anul precedent datorită introducerii gamei noi K-Bio. În același interval, creșterea organică sau like-for-like (comparând aceleași articole existente în portofoliu în 2015 și 2016) a fost de aproximativ 50%.

Valul de creștere a categoriei se regăsește și în rețeaua Carrefour: potrivit reprezentanților retailerului, în 2016 produsele Bio au înregistrat un plus de 35% față de anul anterior, iar legumele din import sunt cele care performează cel mai bine în categorie. „Se remarcă de la an la an o creștere a interesului clienților pentru alimentația sănătoasă și un stil de viață echilibrat, alături de un fenomen de uptrading – migrarea de la produsele și mărcile de prim-preț către produse premium – astfel că pentru anul în curs ne așteptăm la un avans de aproximativ 30% pe acest segment”, precizează Andreea Mihai, Director de Marketing și Comunicare la Carrefour România. Retailerul francez are în derulare și un proiect-pilot la categoria de legume și fructe. „Suntem multumiți de trendul pozitiv al vânzărilor din categoria legume-fructe Bio, însă acest segment este încă în dezvoltare. Dat fiind însă că, până acum, a fost bine primit, odată cu cererea în creștere avem în plan să introducem și fructe și legume românești Bio, pentru început în cadrul celor două magazine din Oradea”, mai spune Andreea Mihai.
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content