Acasă > Articole > Bilanțul pieței FMCG în S1: se vinde mai mult și nu neapărat mai ieftin sau la promoție

Bilanțul pieței FMCG în S1: se vinde mai mult și nu neapărat mai ieftin sau la promoție

cos de cumparaturi

Dacă în ultimii doi ani majorarea vânzărilor pe magazine comparabile a fost timidă, primele șase luni ale lui 2017 au adus chiar și creșteri valorice de peste zece procente, arată cel mai recent studiu al companiei de cercetare RetailZoom* care a comparat primul semestru din 2017 cu aceeași perioadă a anului trecut.

În total, piața a crescut cu 14% în primele șase luni ale anului, jumătate din această majorare fiind datorată expansiunii, jumătate venind din creștere organică.

”Este adevărat, însă, și că o parte a creșterii valorice vine din evoluția ascendentă a prețurilor și temperarea promoțiilor. Un alt motiv al evoluției bune a pieței de FMCG poate fi creșterea penetrării unor categorii de produse noi și nu neapărat ieftine”, explică Roxana Baciu, General Manager RetailZoom.

În ceea ce privește analiza principalelor grupe de produse, per total ponderea acestora în valoarea vânzărilor nu a suferit modificări majore în primul semestru comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: alimentele dețin 70%, segmentul „drug” (detergenți și cosmetice – n.r.) reprezintă 11%, tutunul 9% și restul categoriilor de produse nealimentare 10%.

Cea mai mare creștere a înregistrat-o piața de food, majorarea fiind de 16%,  din care opt procente pe univers comparabil. Aici, cele mai mari creșteri vin din fructe congelate (+40%), băuturi spirtoase, brandy, biscuți pentru bebeluși, ouă, carne ambalată și chefir, fiecare dintre aceste categorii marcând un avans valoric de peste 30%.

Pe cosmetice și îngrijirea locuinței, categoriile care cresc sunt mai degrabă cele complementare produselor de strictă necesitate, însă cu creșteri mai mici comparativ cu produsele alimentare. Astfel, pe primele poziții în topul categoriilor cu cel mai mare avans valoric sunt produsele de curățare față, servețele baby, scutece incontinență și detergentul de vase automat.

Un alt aspect interesant este faptul că valorile aduse de promoții au scăzut în cazul vânzărilor de alimente, valoarea promoțiilor reprezentând 24%, cu 16% în scădere față de prima jumătate a anului trecut.

Mai multe informații despre evoluția vânzărilor pe principalele segmente de magazine și categorii, în ediția de septembrie a revistei Progresiv.

*Notă: Universul de raportare RetailZoom cuprinde rețelele Billa, Carrefour Hypermarket, Market, Cora, dm drogerie markt, Inmedio, Mega Image, metro, Penny Market, XXL Mega Discount, Profi și Shop&Go.

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content